MAKALELER

Mirasta Mağdur mu Edildiniz? Mirasçıların Bir Kısmına Hak Vermemek için Mal Kaçırma Halinde Haklarınız.

  02.02.2015      

Bilindiği üzere, uygulamada maalesef özellikle bizim bölgemizde görülen bir miras uygulaması yer almaktadır: eski kalmış bir düşünce yapısının ürünü olan kız çocuklarını mirastan yoksun bırakma; Bunun değişik şekilde karşılaşıldığı olaylar da mümkün. Çocuklardan bir kısmını mahrum ederken bir ya da birkaçını kayırma şeklinde de sıklıkla karşılaşmaktayız. Bu gibi hallerde tapuda alım satım yapılıyor gösterilmekte esasında ise ortada gerçek bir bağışlama yani danışıklı dövüş vardır.
Uygulamada <muris muvazaası> olarak tanımlanan muvazaa, niteliği itibariyle nispi (mevsuf-vasıflı) muvazaa türü dür. Söz konusu Muvazaada miras bırakan gerçekten sözleşme yapmak ve tapulu taşınmazını devretmek istemektedir. Ancak mirasçısın miras hakkından yoksun bırakmak için esas amacını gizleyerek, gerçekte bağışlamak istediği tapulu taşınmazını, tapuda yaptığı resmi sözleşmede iradesini satış veya ölünceye kadar bakma sözleşmesi doğrultusunda açıklamak suretiyle devretmektedir.
Bu durumda, yerleşmiş Yargıtay İçtihatlarında ve 1.4.1974 tarih 1/2 sayılı İçtihadı  Birleştirme Kararında açıklandığı üzere görünürdeki sözleşme tarafların gerçek iradelerine uymadığından, gizli bağış sözleşmesi de Medeni Kanunun 706, Borçlar Kanunun 213 ve Tapu Kanunun 26. maddelerinde öngörülen şekil koşullarından yoksun bulunduğundan, saklı pay sahibi olsun veya olmasın miras hakkı çiğnenen tüm mirasçılar dava açarak resmi sözleşmenin muvazaa nedeni ile geçersizliğinin tespitini ve buna dayanılarak oluşturulan tapu kaydının iptalini isteyebilirler.
Hemen belirtmek gerekir ki; bu tür uyuşmazlıkların sağlıklı, adil ve doğru bir çözüme ulaştırılabilmesi, davalıya yapılan temlikin gerçek yönünün diğer bir söyleyişle miras bırakanın asıl irade ve amacının duraksamaya yer bırakmayacak biçimde ortaya çıkarılmasına bağlıdır. Bir iç sorun olan ve gizlenen gerçek irade ve amacın tespiti ve aydınlığa kavuşturulması genellikle zor olduğundan bu yöndeki delillerin eksiksiz toplanılması yanında birlikte ve doğru şekilde değerlendirilmesi de büyük önem taşımaktadır. Bunun içinde ülke ve yörenin gelenek ve görenekleri, toplumsal eğilimleri, olayların olağan akışı, miras bırakanın sözleşmeyi yapmakta haklı ve makul bir nedeninin bulunup bulunmadığı, davalı yanın alış gücünün olup olmadığı, satış bedeli ile sözleşme tarihindeki gerçek değer arasındaki fark, taraflar ile miras bırakan arasındaki beşeri ilişki gibi olgulardan yararlanılmasında zorunluluk vardır.

Bu gibi hallerde miras bırakanın gerçek iradesine bakılmalı ve hakkaniyete aykırılık dava yoluyla giderilmektedir.

 


GGHD'nin Çalışmalarından & Yayınlarından Faydalanabilecekler;